PRAZ CU MASLINE

Ingrediente:


4-5 fire de praz

3-4 linguri ulei de masline

2 linguri pasta de tomate

20-25 de masline

Sare dupa gust

½ pahar de vin alb

1 lingurita zahar brut

1 pahar apa

1 felie de lamaie

1 legatura patrunjel proaspat

Mod de preparare:

Se curata mai intai prazul de prima foaie si se taie in 4-5 bucati,dar numai partea alba.Intr-o cratita se pune uleiul si se aseaza pe foc,cand s- incins se pune prazul si se lasa sa se rumeneasca putin,dar atentie sa nu se arda.Cand s-a rumenit se adauga apa,vinul,maslinele si feliuta de lamaie.Se lasa mancarea sa fiarba,dar sa nu scada prea mult,se adauga pasta de tomate si zaharul.Se mai lasa sa dea 2-3 clocote si se adauga patrunjelul proaspat tocat.

Ciorba din carne de porc

Ingrediente:


1kg carne de porc cu os(rasol sau coaste)

2-3 morcovi

1 patrunjel radacina

1 pastarnac radacina

1 ceapa uscata

½ telina

2 ardei grasi

2-3 rosii(sau o cutie rosii in suc )

2 l apa

1 l bors proaspat

2 oua

1 legatura leustean

Mod de preparare:

Se taie carnea bucatele si impreuna cu osul se pune la fiert intr-o oala cu 2l de apa rece.Cand a facut spuma se curata bine cu o spumiera.Se lasa sa fiarba la foc mic sau in oala sub presiune(eu folosesc oala sub presiune).Dupa ce a fiert carne pe treisferturi se adauga zarzavatul tocat cubulete si sarea dupa gust.Se lasa sa fiarba pana ce carnea este bine facuta,apoi se adauga rosiile se mai lasa 5-10 minute sa fiarba si se adauga borsul..Cine prefera poate aduga si putina fidea. Se drege cu zdrente de ou si leustean.