Amandina cu glazura de caramel



Timp de preparare:


2 ore si 30 minute (complexitate redusa)



Ingrediente:

300g ciocolata amaruie

300ml frisca lichida

100g zahar

1 lingurita coaja rasa de portocala

esenta de rom dupa gust

Pentru blat:

10 oua

10 linguri zahar

6 linguri faina

2 plicuri zahar vanilat

2 linguri cacao

o priza sare

Sirop:

150g zahar

200 ml apa

Fondant:

300g zahar

200ml apa

2 linguri miere de albine

2 linguri cacao

4 tablete ciocolata neagra

Pentru caramel:

200g zahar

60g unt

2 linguri frisca lichida



Mod de preparare: Crema:

Eu am facut mai intai crema deoarece necesita timp de racire la frigider 2 ore.

Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucatele(eu am folosit ciocolata neagra cu 80% cacao)se adauga zaharul,coaja rasa de portocala si frisca lichida,se pune la foc mic pana se topeste complet ciocolata.Se pune apoi la frigider pentru 2 ore.(eu am bagat crema la congelator pentru 30 de minute).Se scoate si se bate cu mixerul la viteza mare pana devine o crema spumoasa si tare.

Blatul:

Se separa galebenusurile de albus in 2 vase separate.

Galbenusurile se freaca bine cu zaharu,vanilia si un praf de sare,pana isi dubleaza volumul,apoi se adauga faina,cacao si se amesteca bine,apoi se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara si se baga la cuptorul incins la 180gC.pentu 15-20 de minute.Se lasa racit si se taine in 2 pe lungime.

Cat timp blatul este la cuptor se pregateste siropul:

Se face un sirop clasic din zahar lasat sa se caramelizeze,se adauga apa si esenta de rom.Se lasa la racit.

In aceias tava in care am copt blatul se pune prima foaie se insiropeaza se adauga crema,al 2 blat si se insiropeaza.Apoi se mai lasa la frigider pana este gata fondantul.

Pentru fondant:

Intr-o cratita se pune zaharul si apa pe foc sa fiarba pana se leaga un sirop mai gros,se amesteca in el si se uda marginile cratitei ci o pensula cu apa rece sa nu se cristalizeze pe margini.Cand siropul a scazut si este mai gros se adauga mierea si se mai tine pe foc 2-3 minute,se adauga cacao, si patratelele de ciocolata ,se amesteca bine si se lasa putin la raci,sa nu fie foarte fierbinte.Daca se intareste prea tare se mai innmoaie la bainmarin.

Se scoate prajitura din frigider si se portioneaza in patrate.Eu am luat fiecare prajitura in parte si am trecut-o prin glazura de ciocolata.Se lasa la racit ,sa se intareasca glazura, iar apoi se orneaza in functie de preferita.

Eu am folosit o crema caramel pentru ornat.

Crema caramel:

Mod de preparare:

Intr-o craticioara se pune zaharul si se caramelizeaza la foc mic sa nu se arda,amestecand tot timpul.Cand s-a topit tot zaharul se pune untul, amestecand mereu pana la omogenizare.Se toarna apoi frisca si se amesteca pana crema devine unitara.Se lasa la rece.Se pune crema intr-un cornet si se fac diferite modele in functie de imaginatia fiecaruia.

Un comentariu: